פינוי דירה הוא מטלה מייגעת ומתישה, וגם סבוכה למדי, בעיקר מהפן הרגשי ובשל הזמן הרב שיש להשקיע בפינוי תכולה שנערמה עם השנים במרחב המגורים, המחסן, המקלט וגם הגג לעיתים. ההיבט הכלכלי-משפטי שלה אינו מורכב מאוד, בוודאי לא ביחס לעסקת מכירתה של הדירה לאחר תום פינויה, או אפילו השכרת דירה – ובכל זאת חשוב מאוד לחתום על הסכם מפורט עם החברה שנשכרה לבצע את הפינוי, חוזה שיבטיח פינוי דירה ללא תקלות וללא עוגמת נפש (היעזרו במדריך לפינוי דירה), וכי שני הצדדים יצאו נשכרים מההתקשרות ביניהם.
עוד בטרם חתימה על הסכם פינוי, יש כמובן לבחור את החברה שתבצע את פינוי התכולה. חברות רבות מציעות פינוי דירה, ובמקרים מסוימים גם פינוי דירות בחינם – ואחד הפרמטרים לפיהם יש לבחור הוא הסכם הפינוי: חברה לפינוי דירות שלא מוכנה לחתום על הסכם פינוי מפורט ומחייב היא חברה לא מקצועית ולא רצינית, וכדאי לוותר על שירותיה על מנת שפינוי הדירה לא יהפוך לסיוט מתמשך.
הסכם פינוי – לו"ז מפורט
החלק החשוב ביותר בכל הסכם פינוי הנחתם בין בעל דירה לבין חברה לשירותי פינוי תכולת דירות הוא לוח זמנים שמפרט מתי יתחיל הפינוי מהדירה, את קצב ההתקדמות, וכמובן והכי חשוב – מועד סיום פינוי התכולה ומסירת הדירה ריקה לידי בעליה.
אמנם המציאות של חיינו היא כזו שלא כל תוכנית אכן מצליחה להתממש; בעל החברה לפינוי דירות שנשכרה לבצע את העבודה או מי מאנשיו עלול לחלות ולהפסיד ימי עבודה, וגם ייתכנו אירועים בלתי צפויים אחרים (מלחמה וכו') – ובכל זאת יש להתעקש על לו"ז מפורט שמציב בפני המפנים מסגרת זמן מחייבת. על מנת שמסגרת הזמן אכן תהיה מחייבת רצוי לכלול גם סעיף פיצוי במקרה של חריגה מלוחות הזמנים, פיצוי שהולך וגדל ככל שהאיחור במסירת הדירה ריקה מחפצים מיותרים גדל.
מה מפנים ומה לא?
סעיף רב חשיבות נוסף הוא פירוט מדוקדק של תכולת הדירה, ושל ה"גורל" המצפה לכל חפץ וחפץ. במקרה של פינוי דירה בחינם, החברה לפינוי דירות מקבלת לידיה את כל החפצים (כך שמכירתם תממן את עלות העבודה) ויש להקפיד כי בחוזה ייכתב בבירור שהחברה מתחייבת להוציא מהבית גם את הפריטים חסרי הערך ואת כל הפסולת. במידה ופינוי הדירה אינו מתבצע בחינם, חשוב מאוד לציין בחוזה אילו פריטים מפונים מהדירה ואילו נותרים ברשות בעליה. כדאי גם לציין בהסכם הפינוי מה קורה אם במהלך הפינוי צצים חפצים (כפי שקורה לעיתים במהלך פינוי דירות) – האם על החברה לפינוי תכולה לפנות גם אותם? האם הם שייכים לבעלי הדירה?
הסכם פינוי גם חייב לכלול התייחסות לגבי המקום אליו מפונה תכולת הדירה: ראשית, מה נמסר לעמותות צדקה למיניהן (ואילו עמותות – חברות רבות לפינוי דירות נמצאות בקשר שוטף עם גופים שונים בתחום גמילות החסדים, וכמובן שגם בעלי הדירה יכולים לבחור עמותה לטעמם לה יימסרו פריטים מסוימים), ושנית, פירוט מלא לגבי אתרי הפסולת אליהם יפונו חפצים שאין להם כל תועלת. חשוב מאוד להחתים את החברה לפינוי תכולה על התחייבות חד משמעית כי כל התכולה המיותרת תפונה לאתרי מיחזור ייעודיים ורק את מה שלא ניתן למחזר לזרוק – כמובן לאתרי פסולת מורשים. כך תבטיחו הימנעות מקנסות כואבים וגם תתרמו לקיימותו של כדור הארץ שלנו.
אקסטרות
במידה ואתם מעוניינים בנוסף לפינוי תכולה גם בניקיון הדירה, הדברה, שיפוץ קל או כל פעולה נוספת אחרת המיועדת להשמשת הדירה והגדלת הסיכוי להשכיר או למכור אותה בזמן קצר, כמובן שהסכם הפינוי חייב לכלול התייחסות מפורטת גם לכך – מה העבודה המתבקשת, מה לוח הזמנים לביצועה, ומה התמורה שתשלמו עבורה.